Tijdens de zwangerschap adviseren artsen een gevarieerde en evenwichtige voeding. Je kunt je echter verloren voelen tussen de toegestane en de niet-toegestane voedingsmiddelen. Er zijn een aantal aanbevelingen die je tijdens de zwangerschap moet volgen om ervoor te zorgen dat je baby zo goed en zo gezond mogelijk groeit. Kunnen we dan wel koffie dessertroom eten als je zwanger bent? Desserts en gebakjes zijn een zoete verleiding waarvan we niet vermoeden dat die verboden kunnen zijn. We zullen ten eerste met je bespreken of je koffie dessertroom tijdens de zwangerschap kunt eten, daarna de voorzorgsmaatregelen voor desserts en gebak en ten slotte een korte toelichting over het lichaamsgewicht tijdens de zwangerschap.

eten-Dessert-zwangerschap

Kan ik koffie dessertroom eten als ik zwanger ben?

Gebak en desserts! Kunnen we echt 9 maanden zonder? Kunnen we koffie dessertroom eten als we zwanger zijn? Het antwoord zal zo goed als JA zijn, je kunt koffie dessertroom eten als je zwanger bent. MAAR LET OP, er zijn verschillende aanbevelingen voor de voorbereiding van gebak en desserts.

Wat zijn de risico’s van het eten van koffie dessertroom als je zwanger bent?

De risico’s verbonden aan het eten van koffie dessertroom tijdens de zwangerschap

Er zijn 3 hoofdrisico’s verbonden aan twee bacteriën (Salmonella en Listeria) en een parasiet (toxoplasmose). De eerste houdt verband met het risico op salmonellose. Dit risico treedt vooral op bij het eten van rauwe, niet gaar of niet-verse eieren. Het tweede risico is listeriose, die wordt aangetroffen in zuivelproducten (melk, room, boter) gemaakt van rauwe melk die niet meer dan 85 °C / 158 °F wordt gekookt. De derde is toxoplasmose die aanwezig kan zijn op fruit, die je bijvoorbeeld op taarten wilt plaatsen.

Zoekmachine voor voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Suggesties om ziekte te voorkomen wanneer je koffie dessertroom eet tijdens de zwangerschap

Maak je eigen gebak of desserts met gekookte eieren om het risico op Salmonella- en Listeria-infectie te verminderen. Als je ze van tijd tot tijd vers wilt gebruiken, gebruik dan eieren die heel dicht bij de legdatum liggen en bewaar ze op een koele plaats. Kies bij voorkeur recepten waarin eieren goed gekookt zullen zijn. Gebruik ook melk en room die gepasteuriseerd zijn.
In bakkerijen, banketbakkerijen, restaurants of op feestjes, vermijd gebak gemaakt met stijfgeklopte eiwitten of met eieren die rauw of niet gaar zijn, om geen risico te nemen (tiramisu, meringue, citroenschuimgebak). De legdatum van de eieren is dan niet bekend, evenals de onzekerheid over de uiterste gebruiksdatum van het gebak.
Wat betreft de industriële productie is het risico laag. Ga voor citroentaart, chocolademousse en vele andere industriële recepten in plaats van zelfgemaakte desserts, waar je de oorsprong niet van kent.
Was het fruit goed om toxoplasmose-infectie te minimaliseren.

Eenvoudig gezegd, eet desserts of gebakjes die industrieel zijn of die je zelf gemaakt hebt, maar wel vervaardigt met gekookte eieren, gepasteuriseerde room of melk.

Lichaamsgewicht tijdens zwangerschap

Je zult aankomen tijdens je zwangerschap. Het wordt echter aanbevolen om de gemiddeld 12 kg gedurende de hele zwangerschap niet te overschrijden. Je zult meestal een verhoogde eetlust hebben, je hebt zin in een lekkere snack, maar het zou verstandig zijn om fruit (goed gewassen) of yoghurt te kiezen. Desserts of gebak moet je niet zo vaak eten, maar je kunt koffie dessertroom eten als je zwanger bent.
Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige als je vragen hebt.
Doe regelmatig aan lichaamsbeweging voor je persoonlijke welzijn.

Wil je meer informatie over lichamelijke oefeningen tijdens de zwangerschap

Conclusie

In de categorie desserts en gebak kun je koffie dessertroom eten als je zwanger bent, maar controleer of alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen.
Als je meer wilt weten over welk ander voedsel je kunt eten, bekijk dan onze zoekmachine voor zwangere vrouwen.