Zwangerschap is misschien niet altijd een gemakkelijk periode. Veel vragen voor de toekomstige moeders of hun baby zich goed zal ontwikkelen. Soms wel eens een stress om niet precies te weten wat we wel kunnen eten of niet tijdens de zwangerschap. Tijdens de feestdagen en soms enkel voor het plezier, hebben we de gelegenheid foie gras te eten. Mogen we inderdaad foie gras eten als we zwanger zijn? Eerst leggen we uit in welke situaties je foie gras kunt eten als je zwanger bent en dan de risico’s van het eten van bepaalde soorten foie gras.

eten-Foie gras-zwangerschap

Onder welke voorwaarden kunnen we gesteriliseerde foie gras eten tijdens de zwangerschap?

Foie gras eten is toch wel een lekkernij voor velen, ook voor vrouwen die zwanger zijn! Maar tijdens de zwangerschap wordt dit niet aanbevolen door gynaecologen. Kan het zijn dat we er wel van mogen eten? JA, je kunt foie gras eten, maar alleen in sommige gevallen. Gekookte foie gras is toegestaan tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld in een kalkoenvulling, gebraden in de oven, en ook een gebakken foie gras in de koekenpan.

Om zo duidelijk mogelijk te zijn of je inderdaad gesteriliseerde foie gras kunt eten als je zwanger bent, hieronder de verschillende soorten foie gras die wel of niet toegestaan zijn tijdens de zwangerschap.

Geautoriseerde foies gras

 • Foie gras in pot gekookt, ingeblikt of onder vacuüm
 • Voorverpakte foie gras
 • Gesteriliseerde foie gras
 • Aangebraden foie gras
 • Gekookte foie gras vulling
 • Foie Gras saus: verhit goed de saus en gebruik ingeblikte of gesteriliseerde foie gras en, net zoals voor zuivelproducten, gebruik gepasteuriseerde melk en room
 • Bevroren of ingevroren foie gras: want onder een temperatuur van min 20°C wordt de Listeria-bacterie gedood

Waarom eerder de voorkeur geven aan foie gras in potjes of in blik? Het wordt dan meestal gesteriliseerd voor een betere bewaring. Het sterilisatieproces zal de mogelijke aanwezigheid van Listeria-bacteriën vernietigen.

De verboden foies gras

 • Zelfgemaakte foie gras (terrine, theedoek)
 • Foie gras bij de traiteur of in restaurants
 • Semi (half)-gekookte foie gras
 • Foie gras mousse, pastei

Zwangere vrouwen stellen zich meestal de vraag wat betreft de halfgekookte foie gras. We zullen uitleggen waarom het gecontra-indiceerd is bij zwangere vrouwen. Halfgekookte foie gras wordt niet aanbevolen omdat het op lage temperatuur wordt gekookt. Het koken is dus niet sterk genoeg om listeria te elimineren. Halfgekookte foie gras maakt deel uit van de verse productcategorie met korte houdbaarheid (TGT-datum), dus neem dit soort foie gras niet als je zwanger bent.

Wat kan het probleem zijn als je gesteriliseerde foie gras eet tijdens de zwangerschap?

Het probleem is Listeriose. Listeriose is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, Listeria, die zich in vlees, zuivelproducten, kaas en foie gras kan bevinden. Listeria wordt gedood door pasteurisatie of koken. Vandaar dat het beter is om gekookte of gebraden foie gras te eten.

Het tweede minder voorkomende probleem is een te grote hoeveelheid vitamine A. Foie gras bevat veel vitamine A. Te veel vitamine A is gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap. Je kunt best wel eens foie gras eten, maar niet zo vaak.

Wat moet je doen als je half- gekookte foie gras hebt gegeten?

In dit geval geen paniek. Het probleem van de ziekte Listeria komt nou ook weer niet zo vaak voor. Het is geen noodsituatie. Als je koorts en hoofdpijn krijgt, na het eten van een voedingsmiddel met risico op Listeriose, raadpleeg dan een arts om een bloedonderzoek te laten doen om de bacteriën te vinden. Als de uitslag positief is, zal je antibiotica moeten nemen.

Ben je benieuwd naar een ander voedingsmiddel dat toegestaan of verboden wordt tijdens de zwangerschap? Bekijk dan onze zoekmachine voor zwangere vrouwen.

Conclusie

Met al deze informatie weet je nu of je gesteriliseerde foie gras kunt eten tijdens de zwangerschap. In het geval dat je foie gras eet, beperk de hoeveelheid.