De zwangerschap is zo fantastisch maar tegelijkertijd ook een beetje moeilijk. De zwangerschap is een periode die veel vragen oproept in die 9 maanden! Wat moet ik doen en wat moet ik niet doen! Wat mag ik wel en wat mag ik weer niet! Wat moet je daarmee? We hebben in andere artikelen op onze site al heel wat over eten en drinken gesproken, maar frisdranken zijn van die drankjes waar we het nog niet over hebben gehad. Dus kunnen we citrus schweppes drinken als je zwanger bent? Om te beginnen zullen we je informeren of het mogelijk is om citrus schweppes te drinken als je zwanger bent, dan de redenen voor de beperking van de hoeveelheid en vervolgens soms het verbod tijdens de zwangerschap.

drinken-Frisdranken-zwangerschap

Is het mogelijk om citrus schweppes te drinken tijdens de zwangerschap?

Een verfrissend drankje in de zomer! Zo lekker dit drankje met sprankelende fijne bubbeltjes! Kunnen we dus citrus schweppes drinken tijdens de zwangerschap? We kunnen niet grofweg JA of NEE zeggen, want het hangt af van de frisdrank. Er zijn voorwaarden voor de consumptie van frisdranken, soms zelfs verboden. Het drankje dat tijdens de zwangerschap hoogst aanbevolen wordt, is water, ongeveer 1, 5L per dag.

Welke informaties moet je controleren om citrus schweppes te kunnen drinken tijdens de zwangerschap?

Wat zijn de categorieën frisdranken?

Je bent zwanger en je wilt weten of je citrus schweppes mag drinken. We gaan het hebben over 2 categorieën frisdranken en we leggen uit waarom het drinken van citrus schweppes slecht kan zijn voor de zwangerschap.
De eerste categorie zijn de gewone frisdranken. Deze leveren calorieën en hebben veel water, suiker en zuur. Als je er vaak van drinkt, kan jouw gewicht teveel verhogen of een diabetesprobleem tijdens de zwangerschap vergroten.
De tweede categorie zijn de frisdranken Light die geen suiker maar zoetstoffen bevatten. Zoetstoffen worden nogal bekritiseerd vanwege hun potentieel schadelijke effecten als je er veel te veel van drinkt.

Wat is het probleem met cafeïne houdende dranken of energiedranken?

Cola’s of energiedranken bevatten heel wat cafeïne. Er is een cafeïnebeperking tijdens de zwangerschap, die 300 mg per dag is. De cafeïne kan slecht voor de baby zijn als deze in een te hoge dosis wordt gedronken. Het kan stress veroorzaken en een afname van de calciumabsorptie, essentieel voor botopbouw.
Om je te informeren over de dosis cafeïne in zulk soort drankjes (de referentie is oploskoffie die tussen 27 en 173 mg bevat):

  • type cola-frisdranken kunnen 25 tot 50 mg cafeïne bevatten
  • energiedranken kunnen 70 en 180 mg cafeïne bevatten

Naast cafeïne bevatten energiedranken giftige moleculen voor de baby. Het is daarom zeer gecontra-indiceerd om deze te drinken tijdens de zwangerschap.

Door deze informaties heb je nu de mogelijkheid om te weten of je citrus schweppes kunt drinken tijdens de zwangerschap.

Bekijk onze zoekmachine voor zwangere vrouwen, als je wilt weten of een ander drankje of ander voedsel is toegestaan tijdens de zwangerschap.

Conclusie

Kortom, is het gecontra-indiceerd om energiedranken te drinken tijdens de zwangerschap. Frisdranken (gewone of Light) en dranken met cafeïne moeten in hoeveelheid worden beperkt om de baby te beschermen en voor de goede gezondheid van de moeder.