Wat fantastisch om te horen dat je zwanger bent! Een mooie baby komt in je leven! Maar zwangerschap kan zorgen opwekken. Er zijn veel aanbevelingen van artsen voor een goed verlopende zwangerschap. Als het op voedsel aankomt, is het vaak moeilijk om te weten welk voedsel je kunt eten zonder risico voor de baby. Kun je sandwichvullers eten als je zwanger bent? We bekijken de risico’s wat betreft de ingrediënten in de sandwiches en de broodjes, zodat je weet of je sandwichvullers kunt eten als je zwanger bent.

eten-broodjes-zwangerschap-sandwichvullers

Heb je het recht om sandwichvullers te eten als je zwanger bent?

Soms wil je tijdens een autorit, een maaltijdpauze of een picknick sandwichvullers eten als je zwanger bent. Maar kun je sandwichvullers zonder risico eten als je zwanger bent? De meeste broodjes en sandwiches zijn veilig voor de baby. Maar het is belangrijk om enige kennis van de ingrediënten te hebben voordat je beslist om wel of niet een sandwich of een broodje te kopen tijdens de zwangerschap.

Waar moet je op letten om te weten of je sandwichvullers mag eten als je zwanger bent?

Om sandwichvullers te eten als je zwanger bent en zonder problemen voor de baby te veroorzaken, moet je de ingrediënten van de sandwich controleren. De belangrijkste risico’s zijn toxoplasmose, listeriose en salmonella.

sandwichvullers met mayonaise tijdens zwangerschap

De industriële mayonaise in de broodjes of sandwiches is zonder risico. De industriële sandwich bevat alleen industriële mayonaise (gepasteuriseerd), zodat de sandwich tijdens de zwangerschap veilig kan worden gegeten.
Zelfgemaakte mayonaise thuis, of zelfgemaakte mayonaise in gespecialiseerde winkels (zoals bakkers, delicatessenwinkels, slagerijen, e.d.) wordt soms bereid met rauw ei. Rauw ei in de mayonaise kan besmetting met salmonella veroorzaken. Salmonella is een bacterie die voorkomt in niet-verse en rauwe eieren. Je moet niet een broodje met zelfgemaakte mayonaise eten die je niet zelf gemaakt hebt. Vraag dus in de winkel met wat voor soort mayonaise je sandwich gemaakt is.
Als je zelf mayonaise maakt, gebruik dan heel verse eieren.

Is het veilig om sandwichvullers met eieren te eten tijdens de zwangerschap?

Als je sandwichvullers wilt eten tijdens de zwangerschap en het bevat gekookte eieren, kun je ons artikel “Kunnen we gekookte eieren eten?” raadplegen.

Groente- of saladesandwiches tijdens de zwangerschap

Deze paragraaf is belangrijk voor zwangere vrouwen die niet immuun zijn voor toxoplasmose. Als je van plan bent om tijdens de zwangerschap sandwichvullers te eten en het bevat groenten of salade, moet je controleren of de groenten grondig zijn schoongemaakt.
Voor bakkerijbroodjes of Subway-broodjes weet je niet zeker of de groenten goed zijn gewassen, dus vermijd ze. Neem anders broodjes met gekookte groenten zoals paprika, gekookte uien.
De Sodebo sandwich, de driehoeksandwich of de sandwich van supermarkten hebben gewassen groenten, dus geen risico. Kies liever voor industriële of zelfgemaakte broodjes (thuis) waar de groenten goed worden gewassen.

Zoekmachine voor levensmiddelen voor zwangere vrouwen

Broodjes met vis of zeevruchten als je zwanger bent

Als je sandwichvullers wilt eten als je zwanger bent, controleer dan of er vis of zeevruchten aanwezig zijn.
Zodra een broodje tonijn, zalm, krab of surimi bevat, is het belangrijk om te controleren of je het kunt eten.
Het broodje tonijn is gemaakt met tonijn in blik, wat veilig is voor de zwangerschap.
Het broodje met krab gekookt in kruimels is toegestaan tijdens de zwangerschap. Er is geen risico op het overdragen van listeriose omdat deze zeevruchten zijn gekookt.
Maar het is niet aangeraden om broodjes met surimi te eten.
Het broodje gerookte zalm wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Gerookte zalm kan listeriose of toxoplasmose overbrengen, twee ziektes die problemen voor de baby kunnen veroorzaken.

Broodjes met vlees

Elke sandwich gemaakt met gekookt of gebakken vlees is toegestaan, behalve eetbare slacht afvallen. Het is niet aangeraden om vleeswaren of charcuterie te eten, dus vergeet de sandwich met worst, de sandwich met rauwe ham, de sandwich met rillette of paté.

De boter

sandwichvullers eten tijdens de zwangerschap is toegestaan, maar controleer de boter. Het is toegestaan om boter te eten als je zwanger bent, maar het moet worden gemaakt met gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melkboter is de meest voorkomende, dus maak je geen zorgen.

Kaas en sandwichvullers tijdens de zwangerschap

Je kunt sandwichvullers eten als je zwanger bent, maar het kan kaas bevatten. De verboden kazen zijn diegene die niet gepasteuriseerd zijn, bijvoorbeeld Camembert, Brie, blauwe kazen (Roquefort, Gorgonzola, Bleu d ‘Auvergne). Harde kazen zijn geautoriseerd.

Zoek de kaas in de sandwich in onze zoekmachine om erachter te komen of deze geautoriseerd is.

Conclusie

Om samen te vatten, heb je recht op de industriële sandwich. Je kunt zelfgemaakte sandwiches eten, die je zelf thuis hebt gemaakt, omdat je weet welke ingrediënten toegestaan en welke verboden zijn. Vermijd zelfgemaakte sandwiches of broodjes bij de bakkerij en in gespecialiseerde winkels die gemaakt zijn met vleeswaren, zelfgemaakte mayonaise of met groenten. Dus koop liever in zulk soort winkels, broodje kip of tonijn met industriële mayonaise. Het broodje witte ham is toegestaan omdat het vlees gaar is.
Je kunt dus sandwichvullers eten als je zwanger bent, controleer alleen de ingrediënten.