En zo gaan we verder met de lijst met voedingsmiddelen die toegestaan of afgeraden zijn tijdens de zwangerschap. Soms kun je je een beetje verloren voelen wat je nou wel of niet mag eten als je zwanger bent. Niemand van ons wil problemen met de baby veroorzaken. Dus kun je pizza met blauwe kaas eten als je zwanger bent? Om te beginnen bekijken we of je pizza met blauwe kaas kunt eten als je zwanger bent en ten tweede de tips voor het veilig eten van pizza.

eten-pizza-zwangerschap-pizza-met-blauwe-kaas

Kun je pizza met blauwe kaas eten als je zwanger bent?

Natuurlijk hebben we wel eens zin in een lekkere knapperige pizza! Dan komt er weer een groot vraagteken: mag het wel? Kun je pizza met blauwe kaas eten als je zwanger bent zonder problemen te veroorzaken voor de foetus? Het antwoord is JA, MAAR je moet op een paar dingen letten voordat je de pizza gaat verslinden! Het is belangrijk om jezelf plezier te doen met lekker eten tijdens de zwangerschap zonder risico’s te nemen. Een pizza met gekookt voedsel is geen probleem voor de baby. Alles moet goed worden gekookt, geen risico-ingrediënten toevoegen na het bakken van de pizza. Verder in dit artikel bespreken we de risico-ingrediënten.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen als je veilig pizza met blauwe kaas wilt eten tijdens de zwangerschap?

Het is belangrijk om de risico’s van de pizza-ingrediënten te onthouden. Elke goed gebakken pizza met goed gekookte ingrediënten is niet schadelijk voor de baby. Je mag dus pizza met blauwe kaas eten tijdens de zwangerschap, als het maar goed gebakken is. Wel wordt aangeraden om de pizza meteen te eten, zodra de pizza uit de oven komt en niet enkele uren later, nadat je de pizza in de keuken hebt laten staan.

pizza met blauwe kaas met groenten of fruit tijdens de zwangerschap

Elk product dat in contact is geweest met aarde, loopt het risico toxoplasmose te dragen. Het is een parasiet die zich in de aarde bevindt. Alle groenten en fruit moeten goed gewassen worden voordat je ze kunt opeten. Groenten kunnen wel rauw worden gegeten bij de pizza (rucola, salade, enz.), wel goed gewassen.

pizza met blauwe kaas met kaas of zure room tijdens de zwangerschap

Zure room en crème fraîche die je voor de vulling van de pizza gebruikt, moet uitsluitend van gepasteuriseerde melk zijn. De risico-kazen, die gemaakt zijn van rauwe melk, zachte kazen of blauwe kazen (Roquefort, Gorgonzola), kunnen een bacterie bevatten die de ziekte listeriose veroorzaakt. Omdat je de pizza op hoge temperatuur bakt, kun je deze bacterie doden. De enige voorwaarde voor het veilig eten van pizza met blauwe kaas met room of kaas tijdens de zwangerschap, is dat de pizza op hoge temperatuur moet worden gebakken. Geen probleem voor kazen zoals Cheddar, Emmentaler of Comté, je kunt ze ongaar of halfgaar eten. Mozzarella is gemaakt van gepasteuriseerde melk, dus geen risico.

Als je wilt weten met welke kaas je een risico kan lopen op listeriose, gebruik dan onze zoekmachine voor zwangere vrouwen.

pizza met blauwe kaas met vleeswaren tijdens de zwangerschap

Met vleeswaren (rauwe ham, parmaham, spek, …) moet je oppassen, want ze kunnen de bacteriën Listeria en Toxoplasmose bevatten. Als je ze vanaf het begin in de vulling van de pizza hebt gestopt, en de pizza op hoge temperatuur hebt laten bakken, dan kan het geen kwaad, de bacteriën Listeria en Toxoplasmose zijn dan gedood. Maar je moet niet de pizza willen versieren met enkele stukjes rauwe ham als die al gebakken uit de oven is gekomen.
Dus ja, je kunt pizza met blauwe kaas met vleeswaren eten tijdens de zwangerschap als alles maar goed gaar is.

pizza met blauwe kaas met eieren tijdens de zwangerschap

Salmonella is een pathologie, een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, die zich vooral in eieren bevindt. Om geen risico’s te nemen, mag je geen pizza eten met een ongaar of halfgaar ei. Als het ei goed meegebakken is met de pizza, kun je gerust deze pizza opeten.

pizza met blauwe kaas met zeevruchten en schelpdieren tijdens de zwangerschap

Ook oppassen met zeevruchten. Zeevruchten die niet goed ingevroren of niet vers zijn, kunnen listeriose veroorzaken. Je kunt alleen zeevruchten op je pizza eten als ze heel vers zijn en goed meegebakken op hoge temperatuur. Dan zijn de bacteriën gedood en kun je rustig je pizza opeten.

Conclusie

Kortom, je kunt pizza met blauwe kaas eten als je zwanger bent onder twee voorwaarden, dat alle ingrediënten goed gebakken en zo vers mogelijk zijn.