Zwangerschap is een tijd in het leven waarin we ons veel vragen stellen. Tijdens de medische afspraken kreeg je waarschijnlijk veel aanbevelingen te horen wat betreft levensmiddelen. Maar soms weet je niet precies welk voedsel wel of niet mag. Om jou en jouw baby geen ziekte te veroorzaken, is het goed om verschillende aanbevelingen voor voedsel op te volgen. Kun je paling eten als je zwanger bent? Vis kan worden gegeten, maar het hangt ervan af hoe het wordt bereid. In dit artikel bekijken we of je paling veilig kunt eten als je zwanger bent, ofwel rauw, gerookt, gestoomd, bevroren of gekookt.

eten-vis-zwangerschap-paling

Hoe kun je veilig paling eten als je zwanger bent?

Kun je rauwe paling eten tijdens de zwangerschap?

Rauwe vis is verboden tijdens de zwangerschap. Je moet geen enkele rauwe vis eten als je zwanger bent. Rauwe vis kan bacteriën bevatten zoals listeriose of toxoplasmose. Listeriose (bacterie) en toxoplasmose (parasiet) zijn infectieziektes die door voedsel overgedragen kunnen worden. Ze kunnen tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling overgedragen worden van de moeder op de foetus. Als de vis niet wordt gekookt, worden de bacteriën niet gedood en bestaat er dus een risico op besmetting. Eet daarom geen rauwe paling, zoals alle sushi, sashimi, tartaar, carpaccio, ceviche, gravlax zalm …

Kun je gerookte paling eten tijdens de zwangerschap?

Het antwoord is precies hetzelfde als voor rauwe vis, het is zeer afgeraden om gerookte paling te eten als je zwanger bent. Gerookte vis kan dezelfde bacterie bevatten als rauwe vis: Toxoplasmose en Listeria, ziektes die overgedragen kunnen worden door voedsel.

Kun je gestoomde paling eten tijdens de zwangerschap?

Koken met stoom overschrijdt vaak de aanbevolen 70 °C. Daarom kun je tijdens de zwangerschap veilig gestoomde paling eten.

Kun je bevroren paling eten tijdens de zwangerschap?

De bevroren vis kan door de zwangere vrouw geconsumeerd worden. De koelketen moet wel gerespecteerd zijn. Als je paling thuis bevriest, kun je het veilig eten tijdens de zwangerschap. Controleer of de vriestemperatuur ver onder de -18 °C is.

Kun je gekookte paling eten tijdens de zwangerschap?

Als je gekookte paling eet tijdens de zwangerschap, loop je absoluut geen risico. Met elke kookmethode die boven de 70 °C gaat, doodt je de mogelijk aanwezige bacteriën in de vis. Omdat de vis die je klaargemaakt hebt in folie, in de oven, in de pan wordt gekookt, is het veilig om het te eten.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen om te voorkomen dat je besmet wordt als je paling eet tijdens de zwangerschap?

Voedselhygiëne tijdens de zwangerschap

Het wordt aanbevolen om niet meer dan twee keer per week vis te eten. Het is goed om het soort vis te variëren en af en toe van winkel te veranderen. Het is beter om de consumptie van de volgende vissen te beperken: zeebrasem, schaats, heilbot, tonijn, karper, bas, zeeduivel, bonito en paling. En de consumptie van zwaardvis, marlijn, siki, haai en lamprei is afgeraden.

Listeriose

Listeriose is een infectieziekte veroorzaakt door bacteriën, die zich kunnen bevinden in aarde en op groenten. Om jezelf te beschermen, moet je geen risico-voedsel eten en bepaalde regels respecteren tijdens het voorbereiden en het hanteren van voedsel. Als je de bacteriën binnenkrijgt, kan de infectie worden overgedragen aan de foetus en dit kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam. De risicovolle producten zijn rauwe melk of producten op basis van rauwe melk (rauwe melkkazen), zachte kazen (brie, camembert, …), vleeswaren, rauwe ham, rillettes en patés, foie gras, gerookte of rauwe vis en zeevruchten (dus geen rauwe of gerookte paling), rauw of niet gaar vlees, gekookte gerechten die te lang in de koelkast hebben gelegen, enz. Listeria is een bacterie die gedood wordt tijdens pasteurisatie en door koken en bakken. Om jezelf te beschermen tegen listeriose, moet je jouw voedsel voldoende koken en geen risico-producten consumeren.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een pathologie, een infectieziekte veroorzaakt door een parasiet die zich in de aarde en in vlees kan bevinden. Toxoplasmose kan ook worden overgedragen door katten en hun uitwerpselen. Veel vrouwen zijn besmet met toxoplasmose en hebben antilichamen ontwikkeld. Maar sommige vrouwen hebben deze antistoffen niet en moeten daarom tijdens hun zwangerschap enkele regels voor voedselhygiëne volgen. Besmetting door mensen kan op drie manieren plaatsvinden, hetzij door het eten van niet gaar vlees of vis, hetzij door het eten van besmet voedsel (rauwe groenten), hetzij door kattenpoep of door contact van vuile handen met de slijmvliezen (ogen, mond, …). Hier zijn enkele aanbevelingen om te voorkomen dat je besmet wordt met toxoplasmose als je zwanger bent. Draag handschoenen in de tuin en als je de kattenbak schoonmaakt. Was je handen regelmatig, vooral als je rauw vlees, aarde of rauwe groenten hebt aangeraakt. Maak goed het bestek en het werkblad van de keuken schoon. Wrijf niet in je ogen terwijl je rauw vlees aanraakt. Eet goed gekookt vlees en vis en was grondig fruit en groenten voor je ervan eet.

Conclusie

Ten slotte is het mogelijk om paling te eten als je zwanger bent, maar in bepaalde vormen.