We hebben al groenten, fruit en vis in andere artikelen behandeld. Maar hoe zit het met vlees? Kun je kuit tong eten als je zwanger bent? Voel je je een beetje verloren? Wat wordt aanbevolen en wat is verboden tijdens de zwangerschap? In dit artikel bekijken we met je of je kuit tong kunt eten als je zwanger bent, de mogelijke risico’s en de voordelen van het eten van vlees tijdens de zwangerschap.

eten-vlees-zwangerschap-kuit-tong

Mag je kuit tong eten als je zwanger bent?

De vraag of je vlees kunt eten, komt vaak voor. Dus kun je kuit tong eten tijdens de zwangerschap? Het antwoord is JA. Maar het is wel nodig om verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen om vlees veilig te kunnen eten.

Wat zijn de risico’s van het eten van kuit tong als je zwanger bent en welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?

Wat zijn de risico’s van het eten van kuit tong als je zwanger bent?

De twee belangrijkste risico’s bij het eten van vlees tijdens de zwangerschap zijn toxoplasmose en listeriose.

Toxoplasmose is een infectieziekte, een pathologie, veroorzaakt door een parasiet die zich kan bevinden in aarde en in vlees. Sommige vrouwen hebben al antistoffen, anderen niet. Dit kun je weten vanaf het begin van je zwangerschap, door de bloedtest die de arts je heeft voorgeschreven. Als je immuun bent, hoef je je geen zorgen te maken, je bent dan beschermd tegen toxoplasmose. Als je de antilichamen niet hebt, moet je verschillende regels volgen. Wil je kuit tong eten tijdens de zwangerschap, zorg er dan voor dat het vlees goed gaar is. Je moet geen rauw, gedroogd, gerookt of gemarineerd vlees eten. De toxoplasmoseparasiet wordt dan niet gedood omdat het vlees niet wordt gekookt of gebakken. Dus als je vlees wilt eten tijdens de zwangerschap, moet je het goed koken of bakken. Deze ziekte kan ook worden overgedragen door aarderesten die aanwezig kunnen zijn in fruit of groenten en in kattenuitwerpselen.

Listeriose is een bacterie, die meestal te vinden is in kaas en vlees. Wanneer de moeder deze bacterie inslikt, kan dit op de baby worden overgedragen. Symptomen zijn koorts en hoofdpijn, die meestal onopgemerkt blijven. Maar de risico’s kunnen spontane abortus, meningitis of een bacteriële infectie bij de baby veroorzaken. Om jezelf te beschermen tegen listeriose, gebruik gepasteuriseerde zuivelproducten, kook het vlees goed gaar en eet geen rauwe zeevruchten of schaaldieren.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen voordat je kuit tong eet als je zwanger bent?

Wrijf niet in je ogen na het aanraken van rauw voedsel. Je moet je handen goed wassen en het keukengerei en het werkblad goed afspoelen. Scheid rauw, gekookt en kant-en-klaar voedsel in je koelkast. Restjes van gerechten moeten goed worden opgewarmd.
De hoofdinstructie is dat je het vlees goed moet koken of bakken voordat je ervan eet. Dan kun je gerust kuit tong eten tijdens de zwangerschap. Eet geen lever, slacht afvallen, rauw, gerookt of gedroogd vlees.

Wat zijn de voordelen van het eten van kuit tong als je zwanger bent?

Het vlees bevat voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en ijzer, wat essentieel is tijdens de zwangerschap. Je hebt er inderdaad belang bij om vlees twee keer per week te eten.
Voor vegetariërs en veganisten raden we verschillende voedingsmiddelen aan om ijzer binnen te krijgen, zoals groenten, bonen en linzen, vis of aromatische kruiden. De voorzorgsmaatregelen zijn hetzelfde, was fruit en groenten goed voordat je ze eet. Eet geen rauwe vis.

Conclusie

kuit tong eten tijdens de zwangerschap is toegestaan, maar zorg ervoor dat het vlees goed gaar is.