Het is essentieel om goed te eten tijdens de zwangerschap: en om de baby een goede ontwikkeling te bieden, en voor de moeder een uitstekende gezondheid. En daarvoor zijn er vele raadgevingen voor voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Maar je kunt je snel verloren voelen, niet meer zo goed weten wat nou wel of niet mag. En misschien ongerust, kan ik dit veilig eten of niet? En kan ik dus industriële cesar vinaigrettesaus veilig eten tijdens de zwangerschap? In dit artikel bekijken we eerst of je industriële cesar vinaigrettesaus kunt eten wanneer je zwanger bent en ten tweede enkele voorzorgsmaatregelen voor het bereiden van sauzen tijdens de zwangerschap.

eten-sauzen-zwangerschap-industriële-cesar-vinaigrettesaus

Kun je industriële cesar vinaigrettesaus eten als je zwanger bent?

Het lichaam verandert enorm tijdens de zwangerschap. Veel vragen rijzen tijdens deze periode wat betreft voedingsmiddelen, dus ook bijvoorbeeld over sauzen. Kun je industriële cesar vinaigrettesaus eten als je zwanger bent? Het antwoord is JA, het is toegestaan om industriële cesar vinaigrettesaus te eten tijdens de zwangerschap. Maar het is altijd nuttig om je even te herinneren wat de voorzorgsmaatregelen zijn voor de bereiding van sauzen om zeker te zijn wat veilig is voor de baby.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen om industriële cesar vinaigrettesaus veilig te eten tijdens de zwangerschap?

In dit artikel geven we je een algemeen overzicht van de sauzen die tijdens de zwangerschap zijn toegestaan. Het is inderdaad essentieel om te weten of je industriële cesar vinaigrettesaus kunt eten als je zwanger bent, maar ook de wijze van het bereiden ervan. We gaan niet alle sauzen detailleren. We richten ons op degenen die het meest riskant zijn. Je moet nou ook weer niet bang voor alles zijn tijdens de zwangerschap!

Kaassauzen

Kaassauzen zijn toegestaan tijdens de zwangerschap, maar onder 2 voorwaarden:
Ten eerste moet de kaas gepasteuriseerd zijn, in industriële sauzen is de kaas is altijd gepasteuriseerd; mocht je zelf aan het koken gaan, koop dan gepasteuriseerde kaas.
Ten tweede moet de kaas goed verhit of gekookt worden tijdens het koken van de saus.
Als je deze voorzorgsmaatregelen respecteert, vermijd je een Listeria-infectie

Industriële sauzen

Geen probleem om industriële sauzen te gebruiken als je industriële cesar vinaigrettesaus wilt eten tijdens je zwangerschap. Deze sauzen zijn goed bewaard en gepasteuriseerd. Je kunt bijvoorbeeld industriële sauzen eten die verboden zouden zijn als je ze zelf maakt (zoals béarnaise, tartaar, hollandaise, …)

Soja of sojasausen

We hebben sojasausen in de verboden categorie geplaatst. MAAR zoete of hartige sojasausen zijn niet totaal verboden. Ze worden niet aanbevolen omdat soja phyto-oestrogenen bevat die de goede ontwikkeling van de baby kunnen verstoren. Je kunt heel af en toe soja of sojaproducten eten, maar het moet een uitzondering blijven. Vergeet sojaproducten tijdens de zwangerschap, dat is toch beter.

Saus met room of melk

Net als voor kaas en zuivelproducten: koop industriële sauzen die gemaakt zijn met gepasteuriseerde melk, boter of room.
Als je de saus zelf maakt gebruik dan gepasteuriseerde producten.

Zelfgemaakte saus

Over het algemeen kun je zelfgemaakte industriële cesar vinaigrettesaus eten. Je moet vooral de hierboven beschreven aanbevelingen volgen. Maar wees alert op het gebruik van eieren en rauwe eierdooiers in de bereiding van sauzen, de eieren moeten extra vers zijn. Het is echter afgeraden om rauwe eieren in je sauzen te gebruiken. Want met rauwe eieren kun je een salmonella-infectie oplopen.

Wees voorzichtig met zout in de bereiding van industriële cesar vinaigrettesaus als je zwanger bent

Veel sauzen, vooral de industriële, bevatten zout ofwel mononatriumglutamaat. Je kunt het lezen op de étiketten van de verpakkingen ( bouillons, sojasaus, …). Het wordt aanbevolen om de zoutinname te beperken tot maximaal 5 g per dag. Je kunt bijvoorbeeld de smaak opheffen met aromatische kruiden in plaats van zout.

Wil je weten of je een bepaald voedingsmiddel kunt eten, bekijk dan onze zoekmachine voor zwangere vrouwen.

Conclusie

Je kunt industriële cesar vinaigrettesaus eten als je zwanger bent, en het zal geen problemen voor de baby veroorzaken. Respecteer wel de aanbevelingen in dit artikel.