Alcohol is een groot onderwerp van discussie tijdens de zwangerschap. Vrouwen die zwanger zijn, zouden kunnen denken dat kleine doses alcohol niet zo erg zijn voor de foetus. Als je geitenmelkyoghurt eet tijdens de zwangerschap, zou dat problemen voor de baby kunnen veroorzaken? Dit gaan we dus allemaal bekijken in dit artikel. Ten eerste of recepten op basis van alcohol slecht zijn voor de foetus, ten tweede wat de aanbevelingen zijn voor recepten op basis van alcohol tijdens de zwangerschap en ten slotte een waarschuwing voor de invloed van alcohol op de baby.

eten-recepten op basis van alcohol-zwangerschap-geitenmelkyoghurt

Mag je geitenmelkyoghurt eten als je zwanger bent?

Veel discussies tijdens de zwangerschap draaien rond alcohol. Velen van jullie vragen zich af of een heel enkele consumptie van alcohol echt zo slecht is. Maar dat geldt ook voor recepten op basis van alcohol: is dat ook slecht voor de baby? Mag je tijdens de zwangerschap geitenmelkyoghurt eten? Antwoorden hierop zijn niet altijd duidelijk. In dit artikel gaan we dit onderwerp bespreken, zodat je weet welke gerechten met alcohol je mag eten en wanneer de consumptie van andere gerechten met alcohol juist gecontra-indiceerd is.

Aanbevelingen om geitenmelkyoghurt te kunnen eten tijdens de zwangerschap

geitenmelkyoghurt te kunnen eten tijdens de zwangerschap, is afhankelijk van je kookmethode

Veel vrouwen die zwanger zijn, zullen zich afvragen of ze geitenmelkyoghurt kunnen eten tijdens de zwangerschap. Een van de argumenten is het koken. Het alcoholgehalte van een recept kan verschillen, afhankelijk van de kookmethode. Hoe langer het voedsel gekookt wordt, hoe meer de alcohol zal verdampen. Meestal wordt het aanbevolen om het gerecht minimaal 2 uur te laten sudderen. Het maakt niet uit of het gerecht bereid is met wijn, bier, rum of anderen. Maar hoe sterker de alcohol, hoe langer het duurt om te verdampen, dus kies liever wijn of bier in plaats van likeuren of sterke alcohol.

Het wordt niet aanbevolen om gerechten te eten waarin de alcohol niet de tijd heeft gehad om te verdampen, zoals sommige desserts of geflambeerde gerechten. Voeg geen alcohol in het gerecht toe halverwege of op het laatste moment van het kookproces, dan heeft de alcohol geen tijd om te verdampen.
Het is belangrijk te herinneren dat je altijd gepasteuriseerde melk of room moet gebruiken. Voor vlees en vis moeten ze tot de kern worden gekookt (niet rauw, gerookt of gemarineerd).

Tips voor het eten van gerechten met alcohol:

  • Geen glazuur of sorbets met alcohol
  • Geen geflambeerd voedsel
  • Laat uw gerechten minimaal 2 uur sudderen om de alcohol zoveel mogelijk te laten verdampen
  • Gebruik een alcohol met een laag alcoholpercentage
  • Geen cake, koekjes of gevulde chocolade-bonbons met alcohol
  • Beperk de hoeveelheid en het alcohol-volumegehalte in de gerechten

Hoe kun je alcohol vervangen en veilig geitenmelkyoghurt eten als je zwanger bent?

Het is vaak frustrerend om je elke keer tijdens de zwangerschap af te vragen of het eten van geitenmelkyoghurt de baby problemen kan geven, en dat je daarvoor het gerecht maar laat staan. Hier is een receptadvies om alcohol in gerechten te beperken of zelfs te verwijderen. Je kunt alcohol vervangen door andere ingrediënten.
Bier kan worden vervangen door sprankelend appelsap of gewone appelsap, ginger ale, alcoholvrij bier.
De likeuren kunnen worden vervangen door vruchtensappen (abrikozen, perzik, peer).
Rode wijn kan worden vervangen door druivensap, runderbouillon. En witte wijn met kippenbouillon, witte wijnazijn of appelsap.

Is het heel erg als je een gerecht met alcohol hebt gegeten tijdens de zwangerschap?

In deze situatie kunnen we de vrouwen die zwanger zijn geruststellen. In het geval dat je een gerecht met alcohol hebt gegeten en dit te laat hebt ontdekt, is het niet zo erg. Als het gerecht lang heeft gesudderd, is het alcoholpercentage door verdamping laag. Als de alcohol niet goed verdampt is, is het voor één keertje niet zo erg. Maar je moet er voorzichtig mee zijn.

Wat is gevaarlijk voor de foetus als je geitenmelkyoghurt eet tijdens de zwangerschap?

Afhankelijk van de kookmethode, kan het dus riskant zijn om gerechten met alcohol te eten. Want alcohol kan nog steeds aanwezig zijn tijdens het eten van geitenmelkyoghurt.
Als je tijdens je zwangerschap te veel alcohol drinkt of inneemt, kan deze invloed hebben op je baby. Foetaal alcoholsyndroom is een misvorming bij de foetus, veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. De hersenen van de baby kunnen beschadigd raken en leiden tot langdurige mentale achterstand en geestelijke vertragingen.

Op onze startpagina vindt je een zoekmachine voor zwangere vrouwen, daar kun je bekijken wat je wel of niet mag eten of drinken.

Conclusie

Nu weet je of je geitenmelkyoghurt kunt eten of niet tijdens de zwangerschap. Maar het blijft het beste om de alcohol te vervangen door een ander ingrediënt (vruchtensap, bouillon, alcoholvrij bier, e.d.). Zorg er voor niet te vaak gerechten met alcohol te eten en vooral laat deze gerechten lang sudderen.
Maar zet het in je hoofd: tijdens de zwangerschap GEEN alcohol, 0% alcohol.