Zwangerschap is iets nieuws in je leven. Wat een geweldige gebeurtenis om een ​​baby te kunnen baren! Maar als zwangere moeder moet je goede eetgewoonten aannemen. Wat is goed, wat is slecht voor de baby. Heb je het recht om gehakt te eten als je zwanger bent? In een ander artikel hebben we het al over vlees gehad. Vandaag bekijken we met je of je vleesgerechten kunt eten en wat de mogelijke risico’s zijn als je ervan eet tijdens de zwangerschap.

eten-vleesgerechten-zwangerschap-gehakt

Kun je gehakt eten als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap kun je bijna elk vlees eten. Ofwel rundvlees, schapenvlees,varkensvlees, kip, kalkoen, … alles is bijna toegestaan. Je kunt tijdens je zwangerschap gehakt eten onder één voorwaarde, het vlees moet goed gekookt of gebakken zijn.

Hieronder staat welk vlees toegestaan is en welk vlees verboden is tijdens de zwangerschap:

Toegestaan ​​vlees

  • Rundvlees, kip, kalkoen, schapenvlees, gekookt varkensvlees
  • Gekookte ham

Verboden vlees

  • Vleeswaren
  • Rillette en paté
  • Slachtafval

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen om gehakt te kunnen eten tijdens de zwangerschap?

De bereiding

Je vlees moet al gekookt zijn, zoals bijvoorbeeld witte ham. Anders moet je het vlees goed koken of bakken, minimaal 70 °C / 158 °F zo lang mogelijk tot het goed gaar is. Vlees kun je koken of bakken in de pan, in de oven, op de barbecue. Dus om gehakt veilig te kunnen eten tijdens de zwangerschap, moet je ervoor zorgen dat het vlees goed gaar is.

De bewaring

Als je een klaargemaakt gerecht wil opwarmen, vergeet dan niet dit gerecht goed te verhitten voor je het opeet. Bewaar gekookt en rauw voedsel op verschillende niveaus in de koelkast. Zodat rauw voedsel het gekookte voedsel niet kan besmetten.

De risico’s van het eten van gehakt tijdens de zwangerschap

De risico’s verbonden aan de consumptie van vlees zijn listeriose en toxoplasmose. Listeriose is een bacterie en toxoplasmose is een parasiet. Om te voorkomen dat je met deze twee ziektekiemen wordt besmet, moet je goed gekookt of gebakken vlees eten, dan zijn de listeriose en toxoplasmose vernietigd. Dus als je nauwkeurig bent met het voorbereiden van vlees, kun je gehakt eten tijdens de zwangerschap.

gehakt met andere ingrediënten eten tijdens de zwangerschap

gehakt met alcohol tijdens de zwangerschap

Het kan gebeuren dat er alcohol zoals wijn, rum, e.d. in je gerechten zit. Als je zwanger bent,controleer voordat je gehakt eet of het vleesgerecht alcohol bevat. De hoeveelheid mag niet te groot zijn en de alcohol moet lang genoeg worden gekookt. De minimale tijd om de alcohol te kunnen verdampen is anderhalf uur.

Zoekmachine voor voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen

gehakt met groenten tijdens de zwangerschap

gehakt met rauwe groenten tijdens de zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap gehakt eet, kunnen groenten rauw zijn. Om niet te worden besmet met toxoplasmose (voor zwangere vrouwen die geen antilichamen hebben tegen toxoplasmose), moeten de groenten goed gewassen worden voordat ze worden gegeten.

gehakt met gekookte groenten tijdens de zwangerschap

De gekookte groenten in gehakt vormen geen enkel risico tijdens je zwangerschap. In feite wordt toxoplasmose vernietigd bij het koken van groenten.

gehakt met kaas tijdens de zwangerschap

De kaas die in de bereiding wordt gebruikt, vormt geen risico als deze goed meegekookt is met de bereiding. Listeriose zal dan worden vernietigd. Het is dus mogelijk om gehakt te eten als je zwanger bent, zelfs als er kaas in zit.

gehakt met room of melk tijdens de zwangerschap

Als je melk of room in je gerecht wilt toevoegen, neem dan uitsluitend gepasteuriseerde producten.

Zout in de bereiding van gehakt

Matig je zoutinname tijdens de zwangerschap. Te veel zout bevordert een verhoging van je bloeddruk.

Conclusie

Je kunt gehakt veilig eten als je zwanger bent. Je moet er gewoon voor zorgen dat de meeste ingrediënten veilig en heel vers zijn, en dat ze goed gekookt of gebakken zijn.