Je bent op zoek naar informatie tijdens je zwangerschap, maar het kan best wel eens moeilijk zijn om antwoord te krijgen. Er zijn zoveel aanbevelingen voor voedingsmiddelen en drankjes tijdens de zwangerschap dat we ons soms snel verloren voelen. Zo fantastisch om zwanger te zijn! Maar je zult hulp nodig hebben om de aanbevelingen over levensmiddelen te kunnen begrijpen. Kan je sappig sap drinken als je zwanger bent? Allereerst zullen we in dit artikel bespreken of je sappig sap inderdaad kunt drinken of niet, en daarna enkele aanbevelingen om vruchtensappen veilig te kunnen drinken.

drinken-Vruchtensap-zwangerschap

Kunnen we sappig sap drinken tijdens de zwangerschap?

Je hebt waarschijnlijk vaak zin in een lekker vers sapje, geperst, zelfgemaakt of zelfs industrieel. Maar mag dat als je zwanger bent? Het antwoord is JA, je kunt sappig sap drinken als je zwanger bent. De vruchtensappen zijn veilig voor de baby.

Wat is de voedingsinname als je sappig sap drinkt tijdens de zwangerschap?

Fruit biedt ons veel goeds: water, vitamine C, foliumzuur en antioxidanten. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede groei van de baby.
Vitamine C zorgt voor een uitstekende ijzerabsorptie, essentieel voor rode bloedcellen.
Nu weet je na deze informatie waarom je sappig sap kunt drinken als je zwanger bent.
Maar het is essentieel om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat zijn de adviezen om verstandig sappig sap te drinken tijdens de zwangerschap?

sappig sap drinken tijdens de zwangerschap en koolhydraten

Het sap mag het dagelijkse water van 1,5 liter niet vervangen! Bijna alle vruchten bevatten van nature koolhydraten. Het suikergehalte van vruchtensappen kan afhangen van hoe je het sap consumeert. Als het sap industrieel is met toegevoegde suikers, zul je in dit geval veel suikers drinken, wat slecht is voor je baby.
Als het sap vers geperst is, terplekke gemaakt wordt, bevat het geen toegevoegde suikers, behalve dan de natuurlijke suikers van het fruit zelf.
Smoothies zitten vol met suiker als je melk, ijs of industriële sappen toevoegt.

De risico’s van toxoplasmose als je sappig sap drinkt tijdens de zwangerschap

De parasiet toxoplasmose kan aanwezig zijn op de vrucht zelf of op de schil van de vrucht. Zo kan de moeder, die geen antilichamen heeft, geïnfecteerd raken en de baby besmetten. Er is fruit waarvan je de schil niet kan weghalen, zoals aardbeien, frambozen en dergelijke. Het wordt aanbevolen om fruit goed te wassen en de schil van het fruit met schil, zoals appels, peren, sinaasappelen te verwijderen. Zo kun je sappig sap veilig drinken tijdens de zwangerschap.

Listeria

Listeria is een bacterie die in de melk terecht kan komen.
Let op, smoothies kunnen gemaakt worden met melk. Controleer of de melk gepasteuriseerd is. Dit is meestal het geval als de smoothie industrieel gemaakt is of vers gemaakt in restaurants.
Ben je nieuwsgierig naar specifieke levensmiddelen die je kunt eten of drinken? Bekijk dan onze zoekmachine voor zwangere vrouwen.

Conclusie

De synthese van dit artikel is het volgende. Je kunt sappig sap veilig drinken tijdens de zwangerschap. Was wel goed je fruit als je zelf je sap maakt. Schil je fruit voor zelfgemaakt sap en kies voor geschild fruit (zoals sinaasappelsap) in bars of in restaurants of industriële sappen. Geef de voorkeur aan biologisch fruit om de aanwezigheid van pesticiden te minimaliseren.