Zoveel vragen tijdens de zwangerschap! Soms weten we niet meer wat we wel of niet mogen doen voor de gezondheid van de baby. Wat betreft de voeding tijdens de zwangerschap zijn er enkele regels die moeten worden gevolgd om voor een goede ontwikkeling van je baby te zorgen. Een veelvoorkomende vraag is, kun je rauwe langoustine eten als je zwanger bent? We zullen je eerst vertellen of je rauwe langoustine kunt eten tijdens de zwangerschap, vervolgens hebben we het over de risico’s van het eten van rauwe langoustine en ten slotte welke voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.

eten-Zeevruchten-zwangerschap

Kun je rauwe langoustine eten als je zwanger bent?

Je bent zwanger en je hebt zin in zeevruchten. Maar mag je rauwe langoustine eten als je zwanger bent? Het antwoord is NEE, je kunt rauwe langoustine beter niet eten tijdens de zwangerschap. Er is een risico op infectie bij de consumptie van rauwe langoustine.
Als je wilt weten welk voedsel je mag eten of niet, bekijk dan de zoekmachine van onze website, en voer de naam van het voedsel in.

Wat zijn de risico’s als je rauwe langoustine eet wanneer je zwanger bent en wat moet je doen als je rauwe langoustine hebt gegeten?

De risico’s van het eten van rauwe langoustine wanneer je zwanger bent

Als je rauwe langoustine eet wanneer je zwanger bent, bestaat er een risico op listeriose. Listeriose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de Listeria-bacterie, die aanwezig kan zijn in vis, rauwe schelp- en schaaldieren, ongaar vlees, rauwe melkkaas (au lait cru). Listeriose kan leiden tot een infectie bij de moeder, zoals koorts en hoofdpijn. Maar het kan ernstig zijn voor de baby, het kan een infectie of zelfs, in het ergste geval een vroeggeboorte veroorzaken. Weet wel dat het risico in Europa vrij laag is, dus geen paniek.

Zoekmachine over voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap

Wat moet je doen als je rauwe langoustine hebt gegeten terwijl je zwanger bent?

Maak je in de eerste plaats geen zorgen, het risico op Listeria-infectie is laag in Europa. Als je nu net dit artikel hebt gelezen en je hebt tijdens je zwangerschap rauwe langoustine gegeten, raak dan niet in paniek. Raadpleeg je arts wanneer dat mogelijk is. Heb je binnen de twee maanden na de consumptie van rauwe langoustine koorts en hoofdpijn, dan zal je een bloedtest moeten laten doen om te controleren of de Listeria-bacterie aanwezig is. Als dit wordt bevestigd, zal je antibiotica moeten innemen.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om zeevruchten te kunnen eten?

Zeevruchten moeten in elk geval met mate worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap. Hun consumptie tijdens de zwangerschap zal je voorzien van vitamines, jodium, mineralen en belangrijke sporenelementen. Beperk de consumptie van vis en zeevruchten tot twee keer per week om niet te veel kwik binnen te krijgen, wat de goede ontwikkeling van de zwangerschap zou kunnen verstoren. Je zou wel eens rauwe langoustine kunnen eten als je zwanger bent, maar op voorwaarde dat het gekookt is (minimaal 85 °C) om zodoende de Listeria-bacterie te doden. Je kunt alleen schelpdieren eten die goed gekookt zijn.
De enige rauwe schelpdieren die zijn toegestaan tijdens de zwangerschap, zijn verse oesters. Verzeker je ervan dat ze van een goed bekende oesterkwekerij komen.

We raden de consumptie van rauwe zeevruchten (rauwe schelp- en schaaldieren, sushi, tapijtschelpen en rauwe mosselen) af. Neem geen zeevruchten die al gekookt en gekoeld zijn (bijvoorbeeld in winkels en in restaurants). Neem altijd verse zeevruchten en kook ze zelf. Gooi de schelpdieren weg die na het koken niet geopend zijn.

Conclusie

Het is afgeraden om rauwe langoustine te eten als je zwanger bent. Zo voorkom je Listeria-infectie.