Een nieuwe periode van je leven breekt aan, je bent zwanger. De zwangerschap is niet altijd gemakkelijk te beheren, zoveel vragen kun je je stellen tijdens deze zwangerschapstijd. Artsen adviseren van allerlei en zoveel dat je soms niet meer begrijpt wat je moet doen. We hebben het al eerder in andere artikelen gehad over voedingsmiddelen die toegestaan of afgeraden zijn. Maar wat betreft de drankjes? Kun je muntthee drinken als je zwanger bent? Eerst beschrijven we of je wel of niet muntthee kunt drinken tijdens je zwangerschap en vervolgens enkele raadgevingen voor de consumptie van thee en koffie.

drinken-Koffie thee-zwangerschap

Kun je muntthee zorgeloos drinken tijdens de zwangerschap?

Drankjes horen bij ons dagelijks leven. Water wordt zeer aanbevolen en moet het gefavoriseerde drankje van de zwangere vrouw zijn. Water is van vitaal belang voor een goede evolutie van de zwangerschap en een goede ontwikkeling van de baby. Het is aan te raden om 1L – 1, 5L water per dag te drinken voor een goede hydratatie. Water ontgift en reinigt het lichaam van de moeder en van de baby door de afvoer van afvalstoffen.
Na het water zijn koffie en thee de meest gedronken drankjes zijn. Kunnen we muntthee drinken tijdens de zwangerschap? JA, je kunt muntthee veilig drinken als je zwanger bent. Maar volg enkele raadgevingen om geen problemen te veroorzaken tijdens je zwangerschap.

Wat kunnen de gevolgen zijn als je muntthee drinkt tijdens de zwangerschap?

Koffie en thee brengen ook water mee, maar niet alleen dat, ze bevatten ook cafeïne. En thee bevat theïne, precies hetzelfde molecuul als cafeïne en heeft dus hetzelfde effect als koffie. Koffie stimuleert het zenuwstelsel van de moeder en de foetus. Zwangerschap verhoogt de effecten van cafeïne. Te veel cafeïne consumeren kan hartkloppingen, verhoogde stress en slaapstoornissen veroorzaken. In het ergste geval kan een bovenmatig cafeïnegebruik tot een miskraam leiden. Dus als je te veel muntthee drinkt als je zwanger bent, kun je serieuze gezondheidsproblemen krijgen.
Wat betreft de effecten van theïne vermindert het de opname van ijzer. Het is aangeraden om er niet te veel van te consumeren tijdens de zwangerschap.
Maar niettemin bevat thee antioxidanten.
Koffie en thee bevorderen de stoelgang van de darmen en verminderen zo het risico op constipatie.

Wat zijn de tips voor het drinken van muntthee als je zwanger bent?

In welke hoeveelheden kun je muntthee drinken tijdens de zwangerschap?

Het is noodzakelijk om de consumptie van muntthee tijdens de zwangerschap te beperken. Het wordt aanbevolen om 300 mg cafeïne per dag niet te overschrijden. Dus hoeveel kunnen we van muntthee drinken?
Enkele voorbeelden:
In 23 cl groene thee: tussen 30 en 50 mg cafeïne
In 23 cl zwarte thee: tussen 25 en 120 mg cafeïne
In 23 cl oploskoffie: er kan tussen 50 en 180 mg cafeïne zijn.
In 23 cl espresso: tussen 70 en 150 mg cafeïne
Voor 23 cl gezette koffie (filter): tussen 100 en 200 mg cafeïne

Wat zijn de adviezen voor het selecteren van jouw thee en koffie?

Kies voor groene thee, het liefst biologisch vanwege de pesticiden. Drink anders biologische rode thee, rooibos die geen cafeïne bevat.
Voor koffie geef ook de voorkeur aan biologische koffie om de aanwezigheid van pesticiden te minimaliseren.

Wil je weten wat je kunt eten of drinken tijdens de zwangerschap, bekijk dan onze zoekmachine voor zwangere vrouwen.

Conclusie

Je kunt muntthee veilig drinken als je zwanger bent, maar je moet de hoeveelheid cafeïne tijdens de zwangerschap beperken.