Je bent een aanstaande moeder en dit is een prachtige gebeurtenis! Zwangerschap zorgt er wel voor dat je je veel vragen zult stellen, vooral wat betreft de voeding. Natuurlijk heb je in de zomer wel eens zin in een lekker ijsje. Maar kun je echt haagen versmelt ijs eten als je zwanger bent? Eerst bekijken we of je haagen versmelt ijs mag eten tijdens de zwangerschap, dan de eventuele problemen van de consumptie van ijs en ten slotte geven we je verschillende aanbevelingen om haagen versmelt ijs veilig te kunnen eten als je zwanger bent.

eten-Ijsje-zwangerschap

Mag ik haagen versmelt ijs eten als ik zwanger ben?

Wie heeft nooit eens een ijsje gewild, vooral in de hete zomer? Maar kun je haagen versmelt ijs veilig eten als je zwanger bent? We zullen geen definitief antwoord geven, zoals in sommige artikelen, want er zijn soorten ijs die je wel kunt eten en anderen weer niet. In het volgende hoofdstuk beschrijven we de mogelijkheid van voedselinfectie als je bepaalde soorten ijs eet.

Wat zijn de risico’s als je haagen versmelt ijs eet wanneer je zwanger bent?

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan de consumptie van ijs. Het grootste risico is de besmetting door bacteriën. Bacteriën vermenigvuldigen zich in een warme of hete omgeving, de koelketen moet gerespecteerd worden.
Het eerste risico is te wijten aan een bacterie, Listeria, die wordt aangetroffen in rauwe of ongepasteuriseerde melk en ongepasteuriseerde room. De baby kan besmet raken als je ijs eet die gemaakt is van rauwe melk of ongepasteuriseerde room / melk.

Het tweede risico op infectie is Salmonella, een bacterie die in eieren voorkomt. Je kunt door deze bacterie besmet raken als het ijs gemaakt is met rauwe eieren.
Het derde risico is suiker. In ijs zit veel suiker, als je er te veel van eet, verhoog je de bloedsuikerspiegel en loop je het risico op zwangerschapsdiabetes.

Onder welke voorwaarden kun je veilig haagen versmelt ijs eten als je zwanger bent?

De eerste voorzorgsmaatregel is de ingrediënten van de samenstelling van het ijs te controleren. Er zijn 3 soorten ijs: industrieel ijs, thuis gemaakt ijs en ambachtelijk ijs verkocht in gespecialiseerde winkels.
Als je ambachtelijk ijs of roomijs in een ijssalon, of van een ijsverkoper op straat wilt kopen, vraag dan aan de verkoper of het ijs eieren, melk of verse room bevat, en hoe de eieren, en welke melk, ongepasteuriseerd en room gebruikt zijn. Als op een van deze vragen positief geantwoord wordt, koop dan geen ijs. Als je geen duidelijk antwoord hebt, kun je het beste ambachtelijk ijs en roomijs vermijden. We zijn bewust van de complexiteit van de informatie, het is ook moeilijk om te verifiëren hoe de ingrediënten, die nodig zijn voor de vervaardiging van ijs, worden bewaard en gebruikt en ook of de koude keten goed gerespecteerd wordt.

Voor zelfgemaakt ijs thuis moet je dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als hierboven vermeld. Gebruik bij voorkeur recepten zonder eieren en met gepasteuriseerde melk of gepasteuriseerde room.

Je bent de kluts kwijt en je weet niet of je haagen versmelt ijs kunt eten wanneer je zwanger bent: in het onderstaand hoofdstukje vind je de geautoriseerde ijssoorten.

Welke ijsjes kun je veilig eten als je zwanger bent?

Weet je niet zeker of je haagen versmelt ijs kunt eten als je zwanger bent?

Hier dan de twee soorten ijs die tijdens de zwangerschap veilig zijn.

De risicovrije ijsjes en sorbets zijn industrieel. Het ijs of roomijs wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk/room en de koude keten is gerespecteerd.

Conclusie

Industrieel ijs/roomijs en fruitsorbets zijn geautoriseerd tijdens de zwangerschap.